1.Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę. Papryki rozkrój, wyjmij nasiona i wyłóż na blachę. Wstaw do piekarnika tak aby lekko przyrumieniła się skórka papryki. Nakryj folią i potrzymaj 10-15 min (dzięki temu łatwiej odejdzie skórka). Obraną cukinie i grillowaną paprykę pokrój w kostkę. Marchewkę zetrzyj na tartce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek pokrój na drobno. Na patelnie z olejem wrzuć cebulę z czosnkiem. Lekko podsmaż przez 2-3 minuty. Dodaj marchew. Po ok. 5 minutach dodaj cukinie i papryki. Duś całość przez ok. 10 minut. Na koniec dodaj pomidory i duś przez kolejne 5-10 minut. Dopraw pieprzem i solą. Dodaj kminek i posyp pietruszką.
Porady
Aby wzbogacić smak na koniec posypuję prażonymi orzechami włoskimi.
Komentarze