Jarzyna z endywii i pieczarek

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ziemniaki pasują , a bagietka nie pogniewa się , kotlet schabowy ? nigdy ! Kolacja ? obroni się na bank

  • 30 min

Składniki:

  • 400 g liści cykorii
    300 g pieczarek
    por , ok. 350 g
    150 g wędzonego boczku tłustego
    2 łyżki oleju
    pieprz
    1 łyżeczka oregano
    sól
    100 ml śmietany gęstej

Jarzyna z endywii i pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jarzyna z endywii i pieczarek 1. Warzywa umyłem i oczyściłem . Liście cykorii pokroiłem na paski, pieczarki i pory pokroiłem na cienkie plasterki. Boczek pokroiłem w kostkę. Rozgrzałem na patelni olej, na dużym ogniu wysmażyłem z boczku skwarki, które potem wyjąłem z patelni.
    Na pozostałym na patelni tłuszczu na małym ogniu przez 3 minuty dusiłem pieczarki razem z porami. Dodałem pokrojone paski cykorii, sól, pieprz i oregano , dusiłem 3 minuty. Wymieszałem ze śmietaną, szybko zagotowałem, doprawiłem do smaku. Posypałem pysznym skwarkowym boczkiem.

Komentarze

Podobne przepisy