Jarzynka z kalarepki i marchewki do obiadu

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczny i szybki w przygotowaniu dodatek do drugiego dania. Jarzynka przygotowana z kalarepki i marchewki z dodatkiem zielonego koperku. Polecam.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kalarepki ( 40 dag )
    3 marchewki
    2 szkl wody
    1 łyżka pokrojonego koperku
    1/4 szkl mleka
    1 łyżeczka mąki pszennej
    sól do smaku
    pieprz do smaku

Jarzynka z kalarepki i marchewki do obiadu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Kalarepki obieramy i myjemy, kroimy w kostkę. Marchewki obieramy i myjemy, kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa wkładamy do gotującej się wody i gotujemy do miękkości.
    W międzyczasie myjemy koperek i osuszamy, kroimy na drobno.
    Do mleka wsypujemy mąkę i mieszamy. Do ugotowanej jarzynki dodajemy koperek i wlewamy mleko z mąką, doprawiamy do smaku i zagotowujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy