Jaskółcze gniazda

0 (0 ocen)

  • 50 min

Roladki schabowe z boczkiem i jajkiem. Danie kuchni śląskiej.

  • 50 min

Składniki:


  • 4 kotlety schabowe (po 1 cm każdy)
    8 plasterków wędzonego boczku
    4 jajka
    musztarda
    duża cebula
    2 liście laurowe
    po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
    sól ,pieprz
    mąka
    olej

Jaskółcze gniazda - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo ,studzimy i obieramy. Mięso rozbijamy ,oprószamy solą i pieprzem ,z jednej strony smarujemy musztardą. Na każdym plastrze mięsa rozkładamy po dwa plasterki boczku ,a na nich układamy po jednym jajku ,zwijamy w roladę i obwiązujemy nicią. Oprószamy solą ,pieprzem i obtaczamy w mące. Obsmażamy mięso ze wszystkich stron ,po czym zalewamy wodą ,dodajemy posiekaną cebulę ,liście laurowe ,ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Dusimy na małym ogniu ok. 25-30 min. Podajemy z sosem z duszenia i ziemniakami z wody.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy