Roladki schabowe z boczkiem i jajkiem. Danie kuchni śląskiej.
50 min
Składniki:
4 kotlety schabowe (po 1 cm każdy)
8 plasterków wędzonego boczku
4 jajka
musztarda
duża cebula
2 liście laurowe
po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
sól ,pieprz
mąka
olej
Jaskółcze gniazda - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka gotujemy na twardo ,studzimy i obieramy. Mięso rozbijamy ,oprószamy solą i pieprzem ,z jednej strony smarujemy musztardą. Na każdym plastrze mięsa rozkładamy po dwa plasterki boczku ,a na nich układamy po jednym jajku ,zwijamy w roladę i obwiązujemy nicią. Oprószamy solą ,pieprzem i obtaczamy w mące. Obsmażamy mięso ze wszystkich stron ,po czym zalewamy wodą ,dodajemy posiekaną cebulę ,liście laurowe ,ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Dusimy na małym ogniu ok. 25-30 min. Podajemy z sosem z duszenia i ziemniakami z wody.
Komentarze