(JEDNOPORCJOWA) GALETTE MORELOWA

0 (0 ocen)

  • 60 min

Możliwe i zalecane! Pełnoziarnista tarta galette, z morelowym środkiem, obsypana cynamonem, w egoistycznej wersji jednoporcjowej.

  • 60 min

Składniki:

  • 70g mąki pszennej pełnoziarnistej
    30g masła
    30ml mleka
    30g cukru trzcinowego
    1 łyżeczka cynamonu
    4 łyżki konfitury morelowej (u mnie: domowa)

(jednoporcjowa) galette morelowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Mąkę posiekać razem z zimnym masłem. Dodać cukier, mleko - wyrobić ciasto (jeśli będzie zbyt rzadkie, można dodać więcej mąki). Wyrobione ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować. Na środek wyłożyć konfiturę - zostawiając centymetrowy brzeg ciasta, który następnie należy zawinąć do środka. Całość posypać cynamonem. Tartę wyłożyć na blaszkę, wstawić do nagrzanego piekarnika - 180 stopni, termoobieg. Piec przez 25 minut, aż do zarumienienia. Wystudzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy