Jednoskładnikowy mus czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 10 min

Mus czekoladowy, który składa się z tylko czekolady i wody! Oczywiście można go wzbogacić o dowolne dodatki, ja dodałam borówki amerykańskie i wierzch z bitej śmietany. Receptura na ten mus została wymyślona przez francuskiego chemika o nazwisku Dr. Herve This.

  • 10 min

Składniki:

  • Mus czekoladowy:
    1/2 szklanki wody (125 ml)
    1 czubata łyżka cukru (niekoniecznie)
    150 g gorzkiej czekolady ( 1 i 1/2 tabliczki)

    100 g borówek amerykańskich

    Bita śmietana:
    1/2 szklanki schłodzonej śmietanki kremówki 30% (125 ml)
    1 czubata łyżka cukru pudru

Jednoskładnikowy mus czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę z cukrem zagotować w rondelku, zdjąć z palnika na ok. 2 minuty. Wrzucić połamaną w kostki czekoladę, mieszając rozpuścić. Przygotować większą miskę z lodowatą wodą lub napuścić ją do zlewu (ja tak robiłam), wstawić do niej rondelek z rozpuszczoną czekoladą. Rózgą do ubijania intensywnie mieszać chłodzącą się czekoladę. Będzie ona stopniowo gęstnieć. Gdybyście przegapili moment kiedy krem będzie już gotowy i czekolada zbytnio stwardnieje lub pojawią się grudki, wystarczy wstawić mus do ciepłej wody na ok. 3-5 sekund, cały czas mieszając. Do gotowego musu dodać borówki amerykańskie lub inne dowolne owoce, wymieszać łyżką, wyłożyć do pucharków (rozłożyłam na 3 ale starczyłoby nawet na 4).
  • 2. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wyłożyć na mus czekoladowy, przybrać owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy