Jej wysokość polędwiczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umytą cukinię kroimy w słupki o dł.6-7cm (środek odrzucamy-miąższ)
Na rozgrzanej patelni podsmażamy słupki na tyle żeby były lekko chrupkie.
Odstawiamy do odsączenia na ręczniku papierowym.
2.Umytą i obraną z błonek polędwiczkę kroimy na trzy części o tej samej długości co słupki cukini.
(podczas smażenia ona i tak się nam lekko zbiegnie) Przyprawiamy z każdej strony solą,pieprzem i przyprawą do wieprzowiny.
3.Następnie je podsmażamy na niewielkiej ilości oleju z każdej strony,również góra-dół,na malutkim ogniu często przekręcając żeby nam ładnie doszły w środku.
Wykładamy na ręcznik papierowy tak żeby nam ładnie stały.Do boków przykładamy po 4 słupki cukini,związujemy szczypiorkiem i możemy podawać. . . .
Ja podałam z młodymi ziemniakami,sosem pieczeniowym i ogórkiem korniszonym :-)
Komentarze