Jesienna dyniowa

0 (0 ocen)

  • 15 min

Rozgrzewająca i sycąca zupa dyniowa, która powinna przypaść do gustu także dzieciom: "korbolówka" na słodko z cynamonem i lanymi kluseczkami. Troszkę na myśl przywodzi w smaku "American pumpkin pie"

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 i 1/2 kg dyni
    6-7 łyżek cukru
    ok 1/2 - 1 litr mleka
    dwie szczypty soli
    1,2 łyżeczki cynamonu

    Kluseczki:
    2 jajka
    1 szkl. mąki
    trochę wody aby ciasto miało właściwą konsystencję (ilość wody zależy od wielkości jajek)
    szczypta soli

Jesienna dyniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miąższ z dyni wykrój (do zupy nadaje się ten bez pestek). Podziel na niedużą kostkę i zalej niewielką ilością wody. Gotuj na małym ogniu, aż kostki będą się rozpadać, a woda w większości odparuje. Teraz dolej mleko i dodaj cukier, sól i cynamon. Jeśli lubisz zupy gładkie i kremowe to użyj blendera do rozbicia wszystkich dyniowych włókien.
  • 2. Ciasto na kluski przygotujesz dokładnie mieszając wszystkie składniki ze sobą. Potem należy wrzucać niewielkie porcje ciasta do osolonego wrzątku. Po ugotowaniu odlej kluseczki na sitku i zahartuj zimną wodą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy