Rozgrzewająca i sycąca zupa dyniowa, która powinna przypaść do gustu także dzieciom: "korbolówka" na słodko z cynamonem i lanymi kluseczkami. Troszkę na myśl przywodzi w smaku "American pumpkin pie"
15 min
Składniki:
Składniki:
1 i 1/2 kg dyni
6-7 łyżek cukru
ok 1/2 - 1 litr mleka
dwie szczypty soli
1,2 łyżeczki cynamonu
Kluseczki:
2 jajka
1 szkl. mąki
trochę wody aby ciasto miało właściwą konsystencję (ilość wody zależy od wielkości jajek)
szczypta soli
Jesienna dyniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miąższ z dyni wykrój (do zupy nadaje się ten bez pestek). Podziel na niedużą kostkę i zalej niewielką ilością wody. Gotuj na małym ogniu, aż kostki będą się rozpadać, a woda w większości odparuje. Teraz dolej mleko i dodaj cukier, sól i cynamon. Jeśli lubisz zupy gładkie i kremowe to użyj blendera do rozbicia wszystkich dyniowych włókien.
2.Ciasto na kluski przygotujesz dokładnie mieszając wszystkie składniki ze sobą. Potem należy wrzucać niewielkie porcje ciasta do osolonego wrzątku. Po ugotowaniu odlej kluseczki na sitku i zahartuj zimną wodą.
Komentarze