Pyszna zupa, na którą przepis dostałam od teściowej.
2 godz.
Składniki:
2 kości do schabu
1 duży brokuł
3 średniej wielkości pomidory
4 marchewki
1 korzeń pietruszki z natką
0,5 korzenia selera
6 dużych ziemniaków
liście laurowe, ziele ang., sól i pieprz
Do zagęszczenia:
0,5szkl. wody
1czubata łyżka mąki
2łyżki kwaśnej śmietany
1.Kości dokładnie myjemy i gotujemy wywar. Do wywaru dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
Kiedy mięso zacznie odchodzić od kości, kości wyławiamy i obieramy. Do wywaru mięsnego dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, korzeń pietruszki i seler. Gotujemy około 15 minut.
W tym czasie pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy w ósemki.
Po 15 minutach do wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, posiekaną natkę pietruszki i mięso. Gotujemy wszystko razem aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy różyczki brokuła i pomidory, gotujemy aż brokuł będzie miękki, ale nie będzie się rozpadać (około 10min.) Przyprawiamy solą i pieprzem.
2.Kiedy warzywa są już miękkie zupę zestawiamy z palnika i przygotowujemy zabielacz tzn. w 0,5 szklanki zimnej wody rozprowadzamy dokładnie mąkę i śmietanę aby nie było grudek. Hartujemy kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlewamy do garnka.
zagotowujemy cały czas mieszając.
Porady
Zupę można ugotować też na żołądkach drobiowych, lub jakimkolwiek innym mięsie.
Równie dobrze smakuje też na bulionie warzywnym.
Komentarze