Jesienna zupa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszna zupa, na którą przepis dostałam od teściowej.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 kości do schabu
    1 duży brokuł
    3 średniej wielkości pomidory
    4 marchewki
    1 korzeń pietruszki z natką
    0,5 korzenia selera
    6 dużych ziemniaków
    liście laurowe, ziele ang., sól i pieprz
    Do zagęszczenia:
    0,5szkl. wody
    1czubata łyżka mąki
    2łyżki kwaśnej śmietany

Jesienna zupa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kości dokładnie myjemy i gotujemy wywar. Do wywaru dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
    Kiedy mięso zacznie odchodzić od kości, kości wyławiamy i obieramy. Do wywaru mięsnego dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, korzeń pietruszki i seler. Gotujemy około 15 minut.
    W tym czasie pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy w ósemki.
    Po 15 minutach do wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, posiekaną natkę pietruszki i mięso. Gotujemy wszystko razem aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy różyczki brokuła i pomidory, gotujemy aż brokuł będzie miękki, ale nie będzie się rozpadać (około 10min.) Przyprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. Kiedy warzywa są już miękkie zupę zestawiamy z palnika i przygotowujemy zabielacz tzn. w 0,5 szklanki zimnej wody rozprowadzamy dokładnie mąkę i śmietanę aby nie było grudek. Hartujemy kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlewamy do garnka.
    zagotowujemy cały czas mieszając.

Porady

Zupę można ugotować też na żołądkach drobiowych, lub jakimkolwiek innym mięsie. Równie dobrze smakuje też na bulionie warzywnym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy