Jesienne grzybki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Smaczne i miłe zaskoczenie gości

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    0,5 kg mąki
    1 kostka margaryny
    szklanka kwaśnej śmietany

    Dodatkowo:
    białko jajka
    marmolada
    orzeszki
    biały krem (polecam krem budyniowy)
    polewa czekoladowa

Jesienne grzybki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i masło posiekać nożem, dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na ok 1-2 godz.
    Po słodzeniu ciasto podzielić na trzy części-dużą, średnią i najmniejszą.
    Dużą rozwałkować na grubość 1/2 cm. Szklanką wykroić krążki i nałożyć na odwrócone do góry dnem małe foremki do babeczek (foremki wcześniej posmarować roztopionym masłem lub olejem), po czym nadać kształt grzybkowych kapeluszy.
    Średnią porcję ciasta rozwałkować na grubość 2-3 mm i wykroić mniejsze krążki-na spody kapeluszy, na środku każdego zrobić małą dziurkę.
    Najmniejszą częśc ciasta rozwałkować na 2-m mm i wykroić trójkąty, posmarować je marmoladą i zwinąć w ruloniki. Końce posmarować białkiem i obtoczyć w orzeszkach.
    Wszystkie części grzybków upiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180C
    Do kapelusików nałożyć krem, zamknąć mniejszym krążkiem (z dziurką), do którego mocujemy korzonek. Kapelusiki posmarować polewą czekoladową.

Komentarze

Podobne przepisy