Jesienne grzybki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę i masło posiekać nożem, dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na ok 1-2 godz.
Po słodzeniu ciasto podzielić na trzy części-dużą, średnią i najmniejszą.
Dużą rozwałkować na grubość 1/2 cm. Szklanką wykroić krążki i nałożyć na odwrócone do góry dnem małe foremki do babeczek (foremki wcześniej posmarować roztopionym masłem lub olejem), po czym nadać kształt grzybkowych kapeluszy.
Średnią porcję ciasta rozwałkować na grubość 2-3 mm i wykroić mniejsze krążki-na spody kapeluszy, na środku każdego zrobić małą dziurkę.
Najmniejszą częśc ciasta rozwałkować na 2-m mm i wykroić trójkąty, posmarować je marmoladą i zwinąć w ruloniki. Końce posmarować białkiem i obtoczyć w orzeszkach.
Wszystkie części grzybków upiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180C
Do kapelusików nałożyć krem, zamknąć mniejszym krążkiem (z dziurką), do którego mocujemy korzonek. Kapelusiki posmarować polewą czekoladową.
Komentarze