Jesienne leczo

0 (0 ocen)

  • 60 min

W sam raz na chłodniejsze jesienne dni, w sezonie na najsmaczniejsze warzywa.

  • 60 min

Składniki:

  • - 3 papryki czerwone
    - 3 papryki zielone
    - 3 papryki żółte (kremowe)
    - 4-5 pomidorów
    - 2 cukinie
    - 2-3 cebule
    - kawałek papryczki chilli
    - pętko kiełbasy
    - sól
    - cukier
    - pieprz
    - papryka słodka i ostra w proszku
    - 2-3 ząbki czosnku
    - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Jesienne leczo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki.
    2. Na rozgrzanym tłuszczu w głębokim garnku podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę.
    3. Papryki myjemy i usuwamy gniazda, kroimy w paski. Dodajemy do garnka.
    4. Obrane pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do garnka.
    5. Cukinie obieramy, dodajemy do garnka.
    6. Papryczkę chilli drobniutko kroimy, dodajemy do garnka.
    7. Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem, paprykami w proszku, przykrywamy i dusimy do miękkości papryk, co jakiś czas mieszając.
    8. Pod koniec gotowania dodajemy 2 łyżeczki koncentratu dla zagęszczenia powstałego sosu i podkreślenia smaku warzyw.

Komentarze

Podobne przepisy