Jesienne muffinki

0 (0 ocen)

zdrowy deser dla maluchów z marchewką i jabłkiem

Składniki:

  • Ciasto: na ok. 15 babeczek
    1 ¼ szkl.mąki pszennej
    ½ szkl.śmietany
    1/3 szkl.cukru
    ¼ szkl.oleju
    2 jajka
    3 łyżki wiórek kokosowych
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ½ łyżeczki sody oczyszczonej
    ½ łyżeczki cynamonu
    1 małe jabłko
    1 marchew
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    lukier i kolorowe perełki do ozdoby

Jesienne muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suche składniki łączymy w 1 misce, a w drugiej mokre. Jabłko kroimy w kostkę, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łączymy mokre składniki z suchymi, dodajemy marchew i jabłko, mieszamy łyżką. Wykładamy masę do papilotek i napełniamy do połowy. Pieczemy ok. 18 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu można udekorować lukrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy