Jesienne smaki - knedle ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

T Uwielbiam śliwki a szczególnie węgierski takie prawdziwe z dzieciństwa i oczywiście knedle ze śliwkami z bułeczką i kleksem śmietany. Pyszności.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków 20 dkg białego sera tłustego 1 jajko. szczypta soli. 1 łyżka cukru 1/2 szkl mąki pszennej

Jesienne smaki - knedle ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i ugotować. Przepuścić przez praskę razem z serem i dodać jajko sól cukier mąkę. Zagnieść ciasto. Zrobić wałek jak na knedle. Pokroić na kawałki i formujemy kulki. Rozwałkować i na środku położyć połówkę śliwki posypać cukrem lub włożyć kostkę cukru. Ułożyć knedle na stolnicy posypane mąką. Gotować knedle w wodzie lekko posolonej od wpłynięcia 4 minuty. Podawać polane tartą bułką usmażoną na masełku z kleksem jogurtu greckiego.

Porady

Jak ciasto będzie za luźne dodać jeszcze trochę mąki pszennej. Konsystencjia zależy od gatunku ziemniaków.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy