1.1.
Masło rozpuść w rondelku
2.
Drożdże rozkruszyć. I zrobić rozczyn z dodatkiem 1 łyżki cukru, 70 g mąki i mleka. Odstawić aż urośnie
3.
Żóltka wraz z jajkiem i cukrem utrzeć.
4.
Do mąki dodać rozczym masę jajeczną alkohol, sól, skórkę i sok z cytryny,ziarenka wanilii.
5.
Wyrabiać za pomocą miksera ( końcówki do ucierania) do momentu aż ciasto stanie się gładkie i zacznie odchodzić od łopatek
6.
Cały czas wyrabiając wlewać stopniowo rozpuszczone masło. Ciasto przykryć folią spożywczą w której porobić kilka dziurek i wstawić do lodówki do podwojenia objętości
7.
Stolnicę opruszyć lekko mąką. Ciasto wyłożyć na stolnice i rozwałkować placek o grubości ok 1cm. Za pomocą foremki do ciastek w formie jeża wykrawać pączusie. Pączki układamy na stolnicy i odstawiamy na 15-20 min do podrośnięcia
10.
Olej rozgrzać do 180′. Pączki piec z obydwóch stron na złoty kolor.
Komentarze