Ciasto jeżyk czekoladowo-migdałowy

0 (0 ocen)

Ciasto zadowoli najmłodszych smakoszy

Składniki:

  • Ciasto:
    7 łyżek mąki
    6 jajek
    100 g masła
    1/2 szklanki cukru
    100 g mielonych migdałów
    100 g gorzkiej czekolady
    50 g okrągłych biszkoptów
    Polewa:
    4 łyżki masła
    200 g gorzkiej czekolady
    50 g migdałów

Ciasto jeżyk czekoladowo-migdałowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto.
    Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Masło utrzyj z cukrem i wymieszaj z czekoladą. Dodaj żółtka i dokładnie wymieszaj.
    Do masy dodaj zmielony migdały,pokruszone biszkopty i przesianą mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
    Białka ubij na sztywną pianę,delikatni połącz z ciastem.
    Ciasto przełóż do natłuszczonej blaszki i piecz w 180 c. przez ok. 50 minut. Gotowe ciasto odstaw by przestygło.
  • 2. Polewa.
    Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej,dodaj masło i mieszaj do momentu aż składniki się połączą.
    Ciasto polej gotową polewą.
    Migdały pokrój w słupki i wciskaj pionowo w ciasto,tak by powstały 'kolce' jeżyka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (195 ocen)

Zdobywca nagrody

migdałowy dziadek