Jeżyki Jadzi:)

0 (0 ocen)

  • 15 min

Najlepsze robi moja mama :) A ja z nich zrobiłam a la zapiekankę:)

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki:
    Pół kilo mięsa mielonego, dowolnego
    Woreczek ryżu
    3 marchewki
    2 cebule
    3 jajka
    5 plastrów sera żółtego z ziołami
    Kartonik koncentratu pomidorowego około pół litra.
    Pół szklanki mąki
    2 łyżeczki cukru
    Pół szklanki przegotowanej wody
    Paczka mrożonych warzyw np:kalafior,brokuły, marchew.groszek.
    Magii,oregano,pieprz,papryka czerwona, curry,majeranek,bazylia .
    Olej

Jeżyki jadzi:) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jeżyki Jadzi 1. Ryż gotujemy według producenta, marchew ścieramy na drobnych oczkach,cebulę kroimy na drobną kostkę, dodajemy mięso.
    Wszystkie składniki mieszamy razem z przyprawami:magii,pieprz,oregano,czerwona papryka,curry,majeranek, wbijamy jajka,mieszamy na jednolitą masę.
  • Jeżyki Jadzi 2. Z powstałej masy formujemy kulki.
  • Jeżyki 3. Obtaczamy w mące.
  • Jeżyki 4. Kładziemy na rozgrzany olej i smażymy 15 minut , często obracając.
  • Jeżyki 5. Do naczynia żaroodpornego wysypujemy mrożone warzywa i wykładamy jeżyki.
  • 6. Przygotowujemy sos:
    Koncentrat mieszamy z pół szklanki przegotowanej zimnej wody dodajemy 2łyżki cukru,bazylię i pieprz.
  • Jeżyki 7. Powstałym sosem zalewamy jeżyki.Wstawiamy do piekarnika na około pół godziny (można przykryć) w temperaturze 180 stopni.(Ja nie przykrywam bo my lubimy jak warzywa są pół twarde)
  • Jeżyki 8. Po upływie tego czasu nakładamy ser i czekamy aż się rozpuści i danie jest gotowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy