Jeżyki jadzi:) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy według producenta, marchew ścieramy na drobnych oczkach,cebulę kroimy na drobną kostkę, dodajemy mięso.
Wszystkie składniki mieszamy razem z przyprawami:magii,pieprz,oregano,czerwona papryka,curry,majeranek, wbijamy jajka,mieszamy na jednolitą masę.
2.Z powstałej masy formujemy kulki.
3.Obtaczamy w mące.
4.Kładziemy na rozgrzany olej i smażymy 15 minut , często obracając.
5.Do naczynia żaroodpornego wysypujemy mrożone warzywa i wykładamy jeżyki.
6.Przygotowujemy sos:
Koncentrat mieszamy z pół szklanki przegotowanej zimnej wody dodajemy 2łyżki cukru,bazylię i pieprz.
7.Powstałym sosem zalewamy jeżyki.Wstawiamy do piekarnika na około pół godziny (można przykryć) w temperaturze 180 stopni.(Ja nie przykrywam bo my lubimy jak warzywa są pół twarde)
8.Po upływie tego czasu nakładamy ser i czekamy aż się rozpuści i danie jest gotowe.
Komentarze