Jeżyki z wątróbki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gotuję dla 4 synów i męża. Ta potrawa wywodzi się z Ukrainy. Ulepszyłam recepturę z myślą o dzieciach, dodając warzywa.

Składniki:

  • ● 50 dag wątróbek drobiowych
    ● 20 dag słoniny
    ● 2 cebule
    ● 2 marchewki
    ● sól, pieprz
    Do dekoracji:
    ● masło
    ● ziele angielskie
    ● ziarna pieprzu
    ● natka pietruszki

Jeżyki z wątróbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbki i słoninę myjemy
    i kroimy w małe kawałki. Cebule i marchewki obieramy, kroimy
    w kostkę. Wszystkie składniki
    dusimy około 30 minut, nie
    podlewając wodą.
  • 2. Studzimy i przepuszczamy
    przez maszynkę do mięsa. Doprawiamy
    do smaku solą i pieprzem.
    Dokładnie mieszamy
  • 3. Masło ubijamy mikserem.
    Z mięsnej masy formujemy jeże
    (wielkości średniego ziemniaka).
    Dekorujemy: oczy robimy
    z pieprzu, nos z ziela angielskiego,
    kolce zaś z masła. Jeże
    wykładamy na talerz, ozdabiamy
    gałązkami natki pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2010

Komentarze

Podobne przepisy