Jogurtowe pączki

0 (0 ocen)

  • 60 min

U mnie dziś do kawy - pączki na bazie jogurtu naturalnego. Jego dodatek powoduje że ciasto jest miękkie, puszyste i długo świeże.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    ½ kg mąki + mąka do podsypania
    4 żółtka
    3 łyżki cukru
    3 dag świeżych drożdży
    100 ml jogurtu naturalnego
    Sól do smaku
    2 łyżki masła
    1 łyżka spirytusu
    Smalec do smażenia(u mnie 4 kostki)
    Marmolada do nadzienia(u mnie o smaku różanym)
    2 łyżki ciepłego mleka
    Cukier puder do posypania

Jogurtowe pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mąkę przesiać do miski, dodać 1 łyżkę cukru. Drożdże rozpuścić w mleku. W mące zrobić wgłębienie, wlać drożdże, odstawić by wyrosły. Następnie dodać pozostały cukier, sól, jogurt, stopione przestudzone, spirytus, żółtka oraz spirytus. Zagnieść jednolite ciasto, które ma mieć konsystencję gęstej śmietany, odstawić w ciepłe miejsce by ciasto podwoiło objętość. Stolnicę podsypać mąką, wyłożyć wyrośnięte ciasto, rozwałkować cienko. Szklanką wykrawać koła, na środek każdego nakładać łyżeczką marmoladę, zlepić. Ułożyć na ściereczce by pączki wyrosły. Smalec rozgrzać do temp. pieczenia, wrzucać pączki zlepieniem do smalcu. Smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Wykładać na papierowy ręcznik by osączyć nadmiar tłuszczu. Lekko przestudzone posypać cukrem pudrem.

Porady

1.Pączki można usmażyć też na oleju.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy