Jogurtowe pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: mąkę przesiać do miski, dodać 1 łyżkę cukru. Drożdże rozpuścić w mleku. W mące zrobić wgłębienie, wlać drożdże, odstawić by wyrosły. Następnie dodać pozostały cukier, sól, jogurt, stopione przestudzone, spirytus, żółtka oraz spirytus. Zagnieść jednolite ciasto, które ma mieć konsystencję gęstej śmietany, odstawić w ciepłe miejsce by ciasto podwoiło objętość. Stolnicę podsypać mąką, wyłożyć wyrośnięte ciasto, rozwałkować cienko. Szklanką wykrawać koła, na środek każdego nakładać łyżeczką marmoladę, zlepić. Ułożyć na ściereczce by pączki wyrosły. Smalec rozgrzać do temp. pieczenia, wrzucać pączki zlepieniem do smalcu. Smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Wykładać na papierowy ręcznik by osączyć nadmiar tłuszczu. Lekko przestudzone posypać cukrem pudrem.
Komentarze