Jogurtowe placuszki z jagodami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo jagodowe placuszki.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto :

    180 g mąki pszennej

    2 jajka

    250 ml jogurtu naturalnego

    2 łyżki cukru

    cukier waniliowy

    szczypta soli

    5 g stopionego masła

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    jagody (ok.1/2 szklanki)

Jogurtowe placuszki z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka roztrzepać z jogurtem,dodać cukry,mąkę,proszek i roztopione masło. Dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,dodać do masy i delikatnie wymieszać,wsypać jagody. Rozgrzaną patelnię teflonową posmarować olejem, łyżką wylewać małe porcje ciasta, po chwili obrócić. Smażyć na złoty kolor.

    Upieczone placuszki układamy na talerzu,polewamy serkiem waniliowym zmiksowanym z jagodami,dekorujemy jagodami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy