Jogurtowe placuszki z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne placuszki jogurtowe z gotowanym rabarbarem. Takie placuszki możemy też przygotować z maślanką lub kefirem.

  • 50 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 łodyga rabarbaru
    3/4 szklanki wody
    2 łyżki cukru
    1 jajko
    1/2 proszku do pieczenia
    3 łyżki jogurtu
    10 płaskich łyżek mąki
    olej do smażenia

Jogurtowe placuszki z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar myjemy i czyścimy, kroimy na drobne kawałki. Wkładamy do gotującej się wody, wsypujemy cukier i gotujemy do momentu, aż rabarbar będzie miękki.
    Odstawiamy do przestudzenia.
    Do zimnego rabarbaru wsypujemy mąkę i dodajemy resztę składników, miksujemy. Na rozgrzanym oleju smażymy małe placuszki.
    Usmażone placuszki odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Przekładamy na talerz i posypujemy cukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy