Jogurtowiec borówkowo- porzeczkowy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Sezonowe owoce doskonale spisują się w ciastach. Zarówno w tych pieczonych jak i przygotowanych na zimno.

Składniki:

  • Na blaszkę 24x24cm
    ok 12 herbatników kakaowych
    2 duże kubki jogurtu naturalnego
    6 łyżek cukru pudru
    200g porzeczek czerwonych
    200g borówki amerykańskiej
    1 galaretka malinowa
    1 galaretka leśna lub jagodowa
    1 galaretka cytrynowa
    1 opakowanie delicji o smaku wiśniowym
    6 łyżek żelatyny
    140ml gorącej wody

Jogurtowiec borówkowo- porzeczkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę wykładamy folią spożywczą i układamy obok siebie warstwę herbatników.
    Owoce myjemy i osuszamy. Dzielimy na 2 części, przy czym jedna mniejsza od drugiej- na wierzch ciasta). W osobnych kubeczkach miksujemy większą część porzeczek i borówek.
    Do dwóch szklanek wlewamy po ok 70 ml gorącej wody i dajemy po 3 łyżki żelatyny i galaretkę- do jednej części malinową, do drugiej jagodową. Dobrze mieszamy by pozbyć się grudek. Jeśli mamy z tym problem wstawiamy kubek do miski z gorącą wodą i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
    Każdy jogurt miksujemy z 3 łyżkami cukru pudru. Do jednego dodajemy zblendowane borówki i żelatynę z galaretką jagodową, a do drugiego porzeczki i przestudzoną żelatynę z galaretką malinową.
    Warstwę borówkową przelewamy na herbatniki i układamy delicje, powoli zalewamy częścią porzeczkową. Wierzch ozdabiamy owocami i zalewamy rozpuszczoną i przestudzoną galaretką cytrynową.
    Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki, by dobrze stężało.

Komentarze

Podobne przepisy