Jogurtowiec borówkowo- porzeczkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę wykładamy folią spożywczą i układamy obok siebie warstwę herbatników.
Owoce myjemy i osuszamy. Dzielimy na 2 części, przy czym jedna mniejsza od drugiej- na wierzch ciasta). W osobnych kubeczkach miksujemy większą część porzeczek i borówek.
Do dwóch szklanek wlewamy po ok 70 ml gorącej wody i dajemy po 3 łyżki żelatyny i galaretkę- do jednej części malinową, do drugiej jagodową. Dobrze mieszamy by pozbyć się grudek. Jeśli mamy z tym problem wstawiamy kubek do miski z gorącą wodą i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
Każdy jogurt miksujemy z 3 łyżkami cukru pudru. Do jednego dodajemy zblendowane borówki i żelatynę z galaretką jagodową, a do drugiego porzeczki i przestudzoną żelatynę z galaretką malinową.
Warstwę borówkową przelewamy na herbatniki i układamy delicje, powoli zalewamy częścią porzeczkową. Wierzch ozdabiamy owocami i zalewamy rozpuszczoną i przestudzoną galaretką cytrynową.
Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki, by dobrze stężało.
Komentarze