Jogurtowiec z kruszonką i czekoladą

0 (0 ocen)

Smaczne ciasto na jogurcie greckim. Proste do zrobienia, pasuje do popołudniowej herbatki. Pod kruszonkę można położyć owoce

Składniki:


  • Mokre:
    150 g jogurtu greckiego
    150 g oleju rzepakowego
    3 jajka
    Suche:
    130 g cukru
    300 g mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Kruszonka:
    3 łyżki masła
    2 łyżki cukru
    5 łyżek mąki
    50 g czekolady mlecznej

Jogurtowiec z kruszonką i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    W jednej misce umieścić składniki mokre (w temperaturze pokojowej!) i wymieszać, do drugiej wsypać składniki suche i wymieszać.

    Do rozdrabniacza wrzucić składniki na kruszonkę (masło, mąkę, cukier i 2 kostki czekolady), zmiksować i wstawić do lodówki.

    Do suchych składników wlać mokre, wymieszać dokładnie.

    Do tortownicy (25cm) wyścielonej papierem do pieczenia wlać masę na ciasto, wyrównać.

    Wierzch ciasta posypać przygotowaną wcześniej kruszonką. Resztę czekolady zmiksować w rozdrabniaczu i posypać wierzch ciasta.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35 minut.

Komentarze

Podobne przepisy