Jogurtowiec z truskawkami

0 (0 ocen)

Idealny na lato.Delikatny i smaczny z dodatkiem truskawek.

Składniki:

  • Spód
    200 g herbatniki szkolne
    150 g masła

    Masa jogurtowa
    400 g jogurtu naturalnego
    250 ml zimnej kremówki
    1/2 szk mleka
    3 łyżki żelatyny
    1 szk cukru pudru
    1 łyżeczka esencji waniliowej
    truskawki
    galaretka truskawkowa

Jogurtowiec z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki rozkruszyć w blenderze.Do herbatników dodać letnie roztopione masło i wymieszać.Wyłożyć dno tortownicy i ugnieść.Ułożyć na około tortownicy przekrojone truskawki. Masa jogurtowa:Jogurt zmiksować z cukrem pudrem dodać esencję waniliową wymieszać.Żelatynę namoczyć w mleku ,podgrzać do rozpuszczenia , letnią wlać do jogurtu i wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno dodawać porcjami do jogurtu i delikatnie wymieszać.Wylać masę na spód z herbatników i wstawić do lodówki. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i tężejącą wylać na górę.Schładzać co najmniej 3-4 godziny.Udekorować truskawkami. Tortownica 22 cm wyłożona na dnie i bokach folią spożywczą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy