Lubię w zamrażalniku mięć w zapasie porcje lodów. Latem są to lody przygotowane ze świeżych, sezonowych owoców. Tym, razem padło na borówki:). Moja córka nie tylko lubi je jeść, ale i przygotowywać!
Składniki:
Składniki:
• 1 duży jogurt naturalny,
• 3 łyżki kwaśnej śmietany,
• 100 g cukru,
• 1 żółtko + 2 jajka,
• 200 g borówek,
Jogurtowo-borówkowe lody - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zbieramy borówki:)
2.Borówki miksujemy.
W oddzielonym naczyniu ubijamy żółtko, jajka oraz cukier na puszysta masę.
Gdy masa jajeczna jest puszysta dokładamy do niej jogurt, zmiksowane owoce oraz śmietanę. Całość dokładnie miksujemy. Lody wstawiamy do zamrażalnika. Po godzinie zamrażania masę lodową mieszamy. Czynność powtarzamy około 3-4 razy.
3.Gotowe lody podajemy w towarzystwie świeżych owoców.
4.Córka Kasia (4,5 lat) oraz syn Adaś (15 miesięcy)
Komentarze