jogurtowy kurczak z Pakistanu....

0 (0 ocen)

kurczak leżąc w marynacie nie wygląda ciekawie ale kurczak tak przyrządzony ma bardzo fajny smak, bardzo przypadł mi do gustu

Składniki:

  • kawałki kurczaka bez skóry
    3 łyżeczki soku z cytryny
    3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    1 1/2 łyżeczki sosu sojowego
    1/2 łyżeczki Fine Herbes ( połączenie świeżych ziół stosowanych w kuchni śródziemnomorskiej: szczypiorku, natki pietruszki, estragonu i trybuły; tej akurat nie miałam)
    1 1/2 łyżeczki kurkumy
    1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
    3/4 łyżeczki imbiru
    około 1,5 szklanki jogurtu naturalnego
    1/2 łyżeczki cynamonu
    2 posiekane cebule
    1/2 łyżeczki mielonych goździków

Jogurtowy kurczak z pakistanu.... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystko włącznie z kurczakiem wrzucić do miski, dokładnie wymieszać. Przykryć i marynować w lodówce około 24 godzin od czasu do czasu obracając.
  • 2. Rozgrzać piekarnik. W oryginale podane jest aby wyjąć kurczaka z marynaty ale ja wszystko przełożyłam do torebki do pieczenia.
  • 3. W torebce piec 30 minut, po tym czasie rozciąć lub całkowicie wyłożyć do naczynia żaroodpornego i piec kolejne 30 minut, polewając czasami marynatą. Posypałam troszkę na wierzchu słodką papryką, bo mi brakowało koloru

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy