Jogurtowy styropianek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagniatamy ciasto kruche: margaryne siekamy z mąka,dodajemy żółtka,cukier i proszek.Zagniatamy ciasto.Dzielimy na 2części-mniejsza i większa i gotowe wkladamy do zamrażalnika.
2.
Do miski miksera wlewamy jogurty,dodajemy cukier,budyń,wiórki i proszek do pieczenia.Całosc miksujemy.
Ubijamy pianę z białek.
3.Do gotowej masy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy drewniana łyzka.
4.Dno wysmarowanej blaszki wykładamy większa cześcia ciasta kruchego.Na to wylewamy mase.
Na wierzchu robimy kruszonkę z pozostałego ciasta.
5.Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 50-60 min.
Porady
Zamiast jogurtów można użyc smietany-rowniez w takich duzych kubkach.
Do piany mozna dodac szczypte soli,będzie lepiej ubita.
Komentarze