Kabaczki z kaszą i grzybami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 30 min

Moja córka lubi przygotowywać potrawy ze świeżo zebranych warzyw, więc jesienią na naszym stole często goszczą cukinie i papryki. Gdy planujemy przyrządzić kabaczki, idę do lasu po potrzebne do farszu

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ● 1 kg młodych kabaczków
    ● sól
    ● pieprz

    Nadzienie:
    ● 15 dag kaszy jęczmiennej
    ● 35 dag grzybów
    ● cebula
    ● 2 łyżki oleju
    ● jajko
    ● łyżka mąki
    ● 2/3 szklanki śmietany 18-proc.
    ● koperek

Kabaczki z kaszą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kabaczki myjemy, osuszamy,
    obieramy ze skórki i kroimy w 6-8-cm kawałki. Łyżeczką
    wydrążamy nasiona, pozostawiając
    1/2-cm boki i dno.
    Oprószamy solą i pieprzem.
    Koperek myjemy, osuszamy
    i drobno siekamy.
  • 2. Grzyby oczyszczamy i kroimy,
    cebulę obieramy i siekamy.
    Dusimy na oleju. Kaszę gotujemy
    na sypko, mieszamy z grzybami
    i cebulą. Wbijamy jajko,
    doprawiamy i mieszamy.
  • Kabaczki z kaszą i grzybami 3. Farszem napełniamy kawałki
    kabaczka. Układamy w rondlu
    i podlewamy niewielką ilością
    wody. Dusimy pod przykryciem,
    aż zmiękną. Zalewamy śmietaną
    wymieszaną z mąką i chwilę
    dusimy. Wykładamy na talerze
    i dekorujemy koperkiem.

Porady

● Farsz będzie miał bardziej wyrazisty smak, jeśli dodamy do niego oregano.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2010

Komentarze

Podobne przepisy