Kaczka w zielonych warzywach i sosem śmietanowo serowym.
60 min
Składniki:
2 piersi z kaczki, u mnie dzika kaczka
mały brokuł
szalotka
fasolka szparagowa (może być mrożona)
groszek cukrowy (może być mrożona)
mała puszka kukurydzy
2-3 łyżki masła
sos sojowy
pieprz ziołowy
2-3 łyżki wiejskiej śmietany
2-3 plasterki sera gouda z pesto
skórka z połowy cytryny
kieliszek białego wina, u mnie wermut
natka pietruszki
Kaczka dziwaczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi dzielimy na kawałki, doprawiamy sosem sojowym i pieprzem. Dusimy na maśle do miękkości, podlewamy wermutem.
2.Na drugiej patelni dusimy warzywa, ja lubię al dente, więc bardzo krótko je duszę. Doprawiamy do smaku. Dodajemy śmietanę i pokruszony ser. Wrzucamy uduszone piersi. Mieszamy by przeszło smakami. Posypujemy pietruszką i skórką cytrynową. Podajemy z pieczonymi ziemniakami.
Porady
Jeśli nie mamy kaczki możemy użyć innego drobiu.
Duszone mięso można zastąpić pieczonym lub gotowanym.
Komentarze