kaczka dziwaczka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kaczka w zielonych warzywach i sosem śmietanowo serowym.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki, u mnie dzika kaczka
    mały brokuł
    szalotka
    fasolka szparagowa (może być mrożona)
    groszek cukrowy (może być mrożona)
    mała puszka kukurydzy
    2-3 łyżki masła
    sos sojowy
    pieprz ziołowy
    2-3 łyżki wiejskiej śmietany
    2-3 plasterki sera gouda z pesto
    skórka z połowy cytryny
    kieliszek białego wina, u mnie wermut
    natka pietruszki

Kaczka dziwaczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi dzielimy na kawałki, doprawiamy sosem sojowym i pieprzem. Dusimy na maśle do miękkości, podlewamy wermutem.
  • 2. Na drugiej patelni dusimy warzywa, ja lubię al dente, więc bardzo krótko je duszę. Doprawiamy do smaku. Dodajemy śmietanę i pokruszony ser. Wrzucamy uduszone piersi. Mieszamy by przeszło smakami. Posypujemy pietruszką i skórką cytrynową. Podajemy z pieczonymi ziemniakami.

Porady

Jeśli nie mamy kaczki możemy użyć innego drobiu. Duszone mięso można zastąpić pieczonym lub gotowanym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy