Kaczka faszerowana z owocami

0 (0 ocen)

Kaczka wyluzowana z kości i faszerowana mięsem mielonym z owocami

Składniki:

  • 1 kaczka
    20 dkg piersi z indyka lub łopatki wieprzowej
    podroby z kaczki
    kilka suszonych prawdziwków wcześniej namoczonych
    1 czerstwa bułka namoczona w mleku
    kilka suszonych węgierek
    1 jajko
    masło
    natka pietruszki
    majeranek świeży z ogródka
    gałka muszkatołowa
    sól
    pieprz
    słodka papryka w proszku

Kaczka faszerowana z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczoną kaczkę umyć, odciąć szyje i skrzydła , tuszkę ułożyć grzbietem do góry, rozciąć nożem cały grzbiet i oddzielić mięso ze skórą od kości. Lekko skroić płaty mięsa z piersi i lekko rozbić tłuczkiem.. Następnie rozłożyć równomiernie na całej skórze, uformować prostokąt.
    Mięso drobiowe zmielić maszynką razem z podrobami i z namoczonymi grzybami. Dodać odciśniętą bułkę, drobno posiekane śliwki suszone, jajko oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem , majerankiem i gałką muszkatołową.
    Nadzienie rozłożyć równomiernie na mięsie kaczki, zawinąć w rulon, zasznurować jak baleron. Posmarować roztopionym masłem i zawinąć w folię i piec około 80 minut.
    Po upieczeniu kaczkę wystudzić, pokroić w plastry o gr 1 cm , ułożyć na półmisku.
    Wytworzony sos można zagęścić mąką

Komentarze

Podobne przepisy