Kaczka wyluzowana z kości i faszerowana mięsem mielonym z owocami
Składniki:
1 kaczka
20 dkg piersi z indyka lub łopatki wieprzowej
podroby z kaczki
kilka suszonych prawdziwków wcześniej namoczonych
1 czerstwa bułka namoczona w mleku
kilka suszonych węgierek
1 jajko
masło
natka pietruszki
majeranek świeży z ogródka
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
słodka papryka w proszku
Kaczka faszerowana z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczoną kaczkę umyć, odciąć szyje i skrzydła , tuszkę ułożyć grzbietem do góry, rozciąć nożem cały grzbiet i oddzielić mięso ze skórą od kości. Lekko skroić płaty mięsa z piersi i lekko rozbić tłuczkiem.. Następnie rozłożyć równomiernie na całej skórze, uformować prostokąt.
Mięso drobiowe zmielić maszynką razem z podrobami i z namoczonymi grzybami. Dodać odciśniętą bułkę, drobno posiekane śliwki suszone, jajko oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem , majerankiem i gałką muszkatołową.
Nadzienie rozłożyć równomiernie na mięsie kaczki, zawinąć w rulon, zasznurować jak baleron. Posmarować roztopionym masłem i zawinąć w folię i piec około 80 minut.
Po upieczeniu kaczkę wystudzić, pokroić w plastry o gr 1 cm , ułożyć na półmisku.
Wytworzony sos można zagęścić mąką
Komentarze