Kaczka o smaku Porto

0 (0 ocen)

Kaczucha ma lekko słodkawy smak.Z wierzchu jest chrupiąca a w środku pyszna i delikatna :)

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki ze skórą b/k (u mnie po 200g jedna sztuka)
    NA MARYNATĘ
    2 łyżeczki miód (ja miałam wielokwiatowy)
    2 łyżeczki sos sojowy-ciemny
    1/2 szklanki wino Porto Tawny
    pieprz wg.uznania
    DODATKOWO
    blaszka
    1 łyżka olej
    sól morska świeżo mielona

Kaczka o smaku porto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kaczka o smaku Porto 1. Umyte i osuszone piersi z kaczki nacinamy (skórkę) w kratkę.Do plastikowej miski dodajemy miód,wino,sos sojowy oraz pieprz-całość mieszamy do uzyskania jednolitego płynu.Wkładamy do tego mięso i marynujemy najlepiej całą noc trzymając w lodówce.
  • Kaczka o smaku Porto 2. Następnie na łyżce oleju na patelni obsmażamy piersi z obu stron zaczynając od strony skóry do prawie całkowitego odparowania wina.Podsmażone przekładamy na blaszkę,polewamy resztką płynu jaki nam został na patelni,solimy,pieprzymy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 190*C około 15 minut bez przykrycia...
  • Kaczka o smaku Porto 3. Po upieczeniu odstawiamy mięso żeby odpoczeło po czym możemy podawać z ulubionymi dodatkami.
    SMACZNEGO :-)

Komentarze

Podobne przepisy