Kaczka w pomarańczach

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna i soczysta kaczka z pomarańczową nutą.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg kaczki
    2 pomarańcze
    1 jabłko szara reneta
    4 łyżki oleju
    2 łyżki majeranku+ 1 łyżka
    2 ząbki czosnku
    1,5 łyżeczki soli
    1 łyżeczka pieprzu
    1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
    4 plastry pomarańczy do dekoracji

Kaczka w pomarańczach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie przyprawy wymieszać z olejem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kaczkę dokładnie umyć , osuszyć i powstałą marynatą natrzeć z wierzchu i w środku. Wstawić na całą noc do lodówki. Pomarańcze sparzyć wrzątkiem, jedną pokroić w dużą kostkę, a z drugiej wycisnąć sok. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z łyżką majeranku oraz pomarańczami.
  • 2. Do środka kaczki włożyć farsz jabłkowo- pomarańczowy, w razie potrzeby można zaszyć kaczkę nićmi kuchennymi. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym piersiami do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec około 20 minut bez przykrycia , aż skórka się lekko zarumieni. Kaczkę polać sokiem pomarańczowym, zmniejszyć temperaturę do 150 C, zamknąć pokrywką i piec 2 godziny. Co jakiś czas kaczkę podlewać powstałym sosem z pieczenia. Po tym czasie zdjąć pokrywkę , i piec jeszcze 20 min do momentu przypieczenia skórki. Po upieczeniu udekorować plastrami pomarańczy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy