Kaczka w pomarańczach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie przyprawy wymieszać z olejem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kaczkę dokładnie umyć , osuszyć i powstałą marynatą natrzeć z wierzchu i w środku. Wstawić na całą noc do lodówki. Pomarańcze sparzyć wrzątkiem, jedną pokroić w dużą kostkę, a z drugiej wycisnąć sok. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z łyżką majeranku oraz pomarańczami.
2.Do środka kaczki włożyć farsz jabłkowo- pomarańczowy, w razie potrzeby można zaszyć kaczkę nićmi kuchennymi. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym piersiami do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec około 20 minut bez przykrycia , aż skórka się lekko zarumieni. Kaczkę polać sokiem pomarańczowym, zmniejszyć temperaturę do 150 C, zamknąć pokrywką i piec 2 godziny. Co jakiś czas kaczkę podlewać powstałym sosem z pieczenia. Po tym czasie zdjąć pokrywkę , i piec jeszcze 20 min do momentu przypieczenia skórki. Po upieczeniu udekorować plastrami pomarańczy.
Komentarze