Kaczka w sosie brzoskwiniowym

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Mięciutki mięso z kaczki z pysznym dżemem brzoskwiniowym, sokiem pomarańczowym, przyozdobiona owocami.

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 2 piersi z kaczki
    • Puszka brzoskwiń
    • Dżem brzoskwiniowy
    • Łyżka mąki ziemniaczanej
    • Szczypta imbiru
    • Sól
    • Olej do prużenia
    • ½ cebuli
    • Szczypta czosnku
    • 4 łyżki soku pomarańczowego

Kaczka w sosie brzoskwiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. Z mięsa wyjmujemy kości, doprawiamy sola.
    Przekładamy do brytfanki na rozgrzany olej i prużymy do chwili aż mięso będzie dobre.
  • mięso 2. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • dżem 3. Smarujemy połową dżemu brzoskwiniowego.
    Zapiekamy 10 minut w 180˚C
  • sos 4. Do rondelka wlać 2 łyżki tłuszczu od pieczenia.
  • cebula 5. Cebulę obrać, pokroić w kostkę dodać do tłuszczu.
  • przyprawy 6. Doprawić czosnkiem, tymiankiem oraz imbirem.
  • sok 7. Mąkę rozrobić w soku pomarańczowym.
  • sok 8. Hartując wlać do sosu.
  • dżem 9. Dodać resztę dżemu brzoskwiniowego.
  • 10. Gotowym sosem polać kaczkę.
  • kaczka 11. Udekorować brzoskwiniami.
    Kaczka gotowa.
    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy