Kaczka z gęsią skórką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najlepiej najpierw umyć buraki i nastawić by się gotowały.
Pierś kaczą umyć, osuszyć, ponacinać skórkę i doprawić solą i pieprzem.
2.Obsmażyć na patelni bez tłuszczu skórką do dołu, by wytopił się tłuszcz.
Mięso obracamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia.
Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st.C na około 60 minut.
5 minut przed wyjęciem zwiększamy temperaturę na 220st.C dla uzyskania chrupiącej skórki (gęsiej)
3.W tym czasie gotujemy ziemniaki, robimy z nich kluski (nie podaję jak, bo chyba wszyscy wiedzą).
Ugotowane buraki studzimy, obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy na patelnię, dodając śmietanę lub mleko, mąkę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i zagotowujemy. Do smaku szczyptę cukru, ocet jabłkowy. Na koniec dodajemy masło, mieszamy i gotowe.
Komentarze