Kaczka z gęsią skórką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wspaniałe danie na rodzinny świąteczny obiad

  • 30 min

Składniki:

  • pierś z kaczki
    sól
    pieprz

    4 duże buraki
    4 łyżki słodkiej śmietanki lub mleka
    1 łyżeczka mąki pszennej
    1 łyżka masła
    gałka muszkatołowa
    sok z cytryny
    ocet jabłkowy (1 łyzka)
    szczypta cukru
    sól
    pieprz

Kaczka z gęsią skórką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kaczka z gęsią skórką 1. Najlepiej najpierw umyć buraki i nastawić by się gotowały.
    Pierś kaczą umyć, osuszyć, ponacinać skórkę i doprawić solą i pieprzem.
  • Kaczka z gęsią skórką 2. Obsmażyć na patelni bez tłuszczu skórką do dołu, by wytopił się tłuszcz.
    Mięso obracamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia.
    Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st.C na około 60 minut.
    5 minut przed wyjęciem zwiększamy temperaturę na 220st.C dla uzyskania chrupiącej skórki (gęsiej)
  • Kaczka z gęsią skórką 3. W tym czasie gotujemy ziemniaki, robimy z nich kluski (nie podaję jak, bo chyba wszyscy wiedzą).
    Ugotowane buraki studzimy, obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy na patelnię, dodając śmietanę lub mleko, mąkę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i zagotowujemy. Do smaku szczyptę cukru, ocet jabłkowy. Na koniec dodajemy masło, mieszamy i gotowe.

Porady

Podajemy z lampką czerwonego wytrawnego wina

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy