Kaczka chińska z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Kuchnia chińska

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g piersi kaczki
    2 łyżki czystej wódki
    2 winne jabłka
    2 ziemniaki
    1 łyżka majeranku
    2-3 łyżki oleju
    sól

Kaczka chińska z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kaczka z jabłkami 1. Z kaczki zdjąłem skórę z tłuszczem, a mięso pokroiłem w paski, posoliłem, zalałem wódką, posypałem połową majeranku, wymieszałem i odstawiłem na kilka godzin do lodówki. Tuż przed smażeniem osączyłem mięso. Obrane ziemniaki pokroiłem w słupki o grubości 3mm. Jabłka obrałem, pokroiłem na ćwiartki, usunąłem gniazda nasienne. Miąższ w części pokroiłem w słupki, części w plasterki. Do woka wlałem łyżkę oleju, rozgrzałem, usmażyłem kaczkę ( w dwóch porcjach ). Wyjąłem na talerzyk. Wlałem drugą łyżkę oleju, usmażyłem ziemniaki. Rozgrzałem je, dodałem jabłka i krótko je obsmażyłem. Dodałem mięso i resztę majeranku, delikatnie wymieszałem.

Komentarze

Podobne przepisy