Kaczka z jabłkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mój syn uwielbia tę smaczną potrawę ugotowaną według staropolskiego przepisu.

Składniki:

  • ● ok. 2-kg kaczka
    ● ok. 1 kg jabłek
    ● 1 szkl. borówek
    ● 3 łyżeczki miodu
    ● sól
    ● pieprz
    ● estragon
    ● majeranek
    ● 1/2 szkl. białego wytrawnego wina
    ● tłuszcz do brytfanny

Kaczka z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę myjemy, osuszamy,
    solimy, nacieramy przyprawami.
    Do środka wkładamy
    2-3 obrane i pokrojone
    w ćwiartki jabłka.
  • 2. Kaczkę wkładamy do
    posmarowanej tłuszczem
    brytfanny. Podlewamy winem,
    a wierzch smarujemy
    miodem. Wkładamy 2-3
    wydrążone jabłka. Pieczemy
    ok. 2 godzin w piekarniku
    rozgrzanym do temperatury
    220 °C.
  • 3. Pozostałe jabłka obieramy,
    kroimy w ćwiartki i podsmażamy
    na patelni. Dodajemy
    borówki, mieszamy.
    Owoce układamy na półmisku
    obok kaczki. Dekorujemy
    upieczonymi w całości
    jabłkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2011

Komentarze

Podobne przepisy