Kaczka z jabłuszkiem

0 (0 ocen)

  • 5 min

.Danie jest lekkie,smaczne i sycące.

  • 5 min

Składniki:

  • - 2 piersi z kaczki
    -1 duże jabłko
    -majeranek
    -pieprz i sól
    -skórka z połowy cytryny

Kaczka z jabłuszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. *Kaczkę myjemy,osuszamy i nacieramy majerankiem solą oraz pieprzem,
    ale tylko od strony mięsa,od strony skóry tylko nacinamy na krzyż.
    Marynujemy ok 1 godz w lodówce.Nagrzewamy piekarnik do ok 180 st
    i wstawiamy samo naczynie żaroodporne.
    *Na zimna patelnie kładziemy kaczkę
    skórą do patelni,tłuszcz z kaczki pomału będzie się wytapiał,smażymy
    aż skórka się zrumieni ok 4 minut,tak samo z drugiej strony.Przekładamy kaczkę z połową tłuszczu do piekarnika na ok 35 min.Na reszcie tłuszczu z patelni wykładamy ćwiartki jabłka ze skórą dodajemy-skórki z cytryny,solimy i pieprzymy,chwilę smażymy na tłuszczu z kaczki,odstawiamy.
    *Pod koniec smażenia kaczki w piekarniku dodajemy jabłka i jeszcze chwilę razem smażymy.Po wyjęciu kaczki należy odczekać ok 2 min aby kaczka nabrała soczystości.
    Na talerzu ułożyć kawałki kaczki,obok jabłuszka.Smacznego.

Porady

Jeśli ktoś chciałby urozmaicić danie ,można dodać do jabłek cząstki pomarańczy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy