Kaczka z jabłuszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.*Kaczkę myjemy,osuszamy i nacieramy majerankiem solą oraz pieprzem,
ale tylko od strony mięsa,od strony skóry tylko nacinamy na krzyż.
Marynujemy ok 1 godz w lodówce.Nagrzewamy piekarnik do ok 180 st
i wstawiamy samo naczynie żaroodporne.
*Na zimna patelnie kładziemy kaczkę
skórą do patelni,tłuszcz z kaczki pomału będzie się wytapiał,smażymy
aż skórka się zrumieni ok 4 minut,tak samo z drugiej strony.Przekładamy kaczkę z połową tłuszczu do piekarnika na ok 35 min.Na reszcie tłuszczu z patelni wykładamy ćwiartki jabłka ze skórą dodajemy-skórki z cytryny,solimy i pieprzymy,chwilę smażymy na tłuszczu z kaczki,odstawiamy.
*Pod koniec smażenia kaczki w piekarniku dodajemy jabłka i jeszcze chwilę razem smażymy.Po wyjęciu kaczki należy odczekać ok 2 min aby kaczka nabrała soczystości.
Na talerzu ułożyć kawałki kaczki,obok jabłuszka.Smacznego.
Porady
Jeśli ktoś chciałby urozmaicić danie ,można dodać do jabłek cząstki pomarańczy.
Komentarze