Kaczka z pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skórę kaczki natnij np. w kratkę. Następnie natrzyj mięso solą i pieprzem.
Mięso smaż na dobrze rozgrzanej patelni ,zacznij smażyć od skóry. następni obróć na drugą stronę. Gotowe mięso zawiń w folię aluminiową, odstaw na bok. Z patelni na której smażyła się kaczka odłóż ok. 1-2 łyżki tłuszczu.
2.Teraz przygotuj sos pomarańczowy.
W miseczce wymieszaj sok pomarańczowy z bulionem i mąką. Przelej do rondelka z tłuszczem z patelni, i podgrzej. Następnie dodaj dżem z pomarańczy, zagotuj.
Kaczkę pokrój na kawałki. Wyłóż na talerze przekładając na przemian mięso i filety z pomarańczy. Polej sosem.
Komentarze