Kaczka z pomarańczą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Idealne danie na niedzielny obiad

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 2 piersi kaczki
    sól i pieprz
    pomarańcz, wyfiletowana
    1/4 szklanki soku z pomarańczy
    1/4 szklanki bulionu warzywnego
    1/2 szklanki dżemu z pomarańczy
    1 łyżka mąki kukurydzianej

Kaczka z pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skórę kaczki natnij np. w kratkę. Następnie natrzyj mięso solą i pieprzem.
    Mięso smaż na dobrze rozgrzanej patelni ,zacznij smażyć od skóry. następni obróć na drugą stronę. Gotowe mięso zawiń w folię aluminiową, odstaw na bok. Z patelni na której smażyła się kaczka odłóż ok. 1-2 łyżki tłuszczu.
  • 2. Teraz przygotuj sos pomarańczowy.
    W miseczce wymieszaj sok pomarańczowy z bulionem i mąką. Przelej do rondelka z tłuszczem z patelni, i podgrzej. Następnie dodaj dżem z pomarańczy, zagotuj.
    Kaczkę pokrój na kawałki. Wyłóż na talerze przekładając na przemian mięso i filety z pomarańczy. Polej sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy