Kaczucha i kluski śląskie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kaczucha i świat staje się piękniejszy;-)

  • 60 min

Składniki:

  • kaczka
    3 ząbki czosnku
    kilka ziaren jałowca
    kilka ziaren czarnego pieprzu
    liść laurowy
    szczypta tymianku
    sól
    150 ml bulionu warzywnego
    2 łyżki oleju
    łyżeczka masła
    2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego

Kaczucha i kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kaczucha i kluski śląskie 1. Kaczkę skropić olejem, natrzeć solą, tymiankiem ( najlepiej bejcować całą noc ) dodać liść laurowy, rozgnieciony czosnek razem z szupkami, kilka ziaren jałowca, pieprzu. Włożyć do żaroodpornego naczynia lub brytfanki i w 160st C piec, aż puści tłuszcz ( tak z godzinę ). Następnie dolać ciepły bulion i piec jeszcze z 2 godz często podlewając.
    Wyluzować kaczkę z kości, pokroić na kawałki ( oczywiście lubiący obgryzać kosteczki tego nie robią ). Do powstałego sosu dodać 2 łyżeczki sosu sojowego, łyżeczkę octu i szczyptę brązowego cukru, łyżeczkę masła, energicznie mieszając nieco zredukować sos.
    Polać kaczkę sosem ( ja włożyłam do garnka z sosem całe mięso i zamieszałam ).
    Podawać z kluseczkami na pieczonej marchewce,plus świeży ogórek, skropić sosem sojowym...................

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy