Kajmakowe pierniki bez miodu

0 (0 ocen)

Słodką bazą do wykonania tych pierników jest masa krówkowa, a ciekawym dodatkiem - słonecznik w karmelu Ciastka nadają się do długiego przechowywania, np. w szczelnie zamykanej metalowej puszce. Gdy dłużej poleżą, stają się jeszcze smaczniejsze.

Składniki:

  • 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    200 g miękkiego smalcu
    3 jajka
    1 puszka masy krówkowej o smaku tradycyjnym (kajmak) - 460g
    1/2 szklanki cukru
    1 szklanka słonecznika łuskanego w karmelu
    1 opakowanie proszku do pieczenia (16g)

Kajmakowe pierniki bez miodu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kajmakowe pierniki bez miodu 1. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść.
  • Kajmakowe pierniki bez miodu 2. Ciasto odłożyć w chłodne miejsce, by stężało (np. na noc do lodówki).
  • Kajmakowe pierniki bez miodu 3. Następnie dłońmi uformować nieduże kulki, które ułożyć w formie (26 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Kajmakowe pierniki bez miodu 4. Piec 20 - 25 min (200 st. C).

Porady

Podana ilość składników wystarczy na przygotowanie 44 średniej wielkości pierników. Zamiast słonecznika w karmelu do pierników można dodać posiekane dowolne orzechy, także w karmelu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy