Kajmakowe z brzoskwinią

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 10 min

Puszyste i lekkie placuszki idealne dla niejadków :)

  • 10 min

Składniki:

  • Składniki na placuszki:
    3 łyżki mąki
    1 jajko
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki masy krówkowej
    1 łyżka błonnika marchwiowego
    50ml mleka
    3łyżki oleju do smażenia
    Składniki na sos:
    2 świeże brzoskwinie
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    3 łyżki wody
    1 łyżeczka cynamonu

Kajmakowe z brzoskwinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przepis na placuszki:
    Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie miksujemy na gładką masę. Smażymy na rumiano z każdej strony i odsączamy na ręcznikach papierowych. Jeśli chcemy uzyskać kształty kwiatków należy skorzystać z gotowej metalowej formy (ok. 1-1,5 łyżki ciasta na jeden placek) i następnie małym kieliszkiem wycinąć kółko w środku każdego placuszka.
  • 2. Przepis na sos:
    Brzoskwinie obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnuszka, dodajemy wody, cukru i cynamonu i podsmażamy przez ok. 15minut na średnim ogniu. Sos możemy nałożyć do wyciętych dziurek w placuszkach

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2013

Komentarze

Podobne przepisy