Kajzerki

0 (0 ocen)

Świeżutkie pieczywo na śniadanko najlepsze.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    40g margaryny
    5 łyżek letniego mleka
    szczypta soli

    zaczyn:
    15g drożdży
    0,5 szklanki letniego mleka
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka mąki pszennej

Kajzerki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć do garnuszka, wlać letnie mleko i dodać mąkę i cukier, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 min do wyrośnięcia.
  • 2. Margarynę rozpuścić.
  • 3. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięty zaczyn, rozpuszczoną letnią margarynę, szczyptę soli i letnie mleko. Wyrobić na gładkie ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 15-20 min w ciepłym miejscu.
  • formowanie bułeczke 4. Ciasto przerobić. Z ciasta formować małe okrągłe bułeczki, naciąć na krzyż za pomocą noża.
  • bułeczki 5. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok 10 min.
  • 6. Piec ok 30 min w temp 180 st C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy