KAKAOWA BABKA UCIERANA JAGODOWO-WIŚNIOWA

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób

Wilgotna, puszysta i bardzo kakaowa babka ucierana!

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 125 g miękkiego masła
    3/4 szkl. cukru
    2 jajka
    100 g roztopionej czekolady
    1 1/4 szkl. mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    2 łyżki kakao
    1/2 szkl. mleka
    100 g wiśni
    100 ml jagód
    50 g posiekanej czekolady

Kakaowa babka ucierana jagodowo-wiśniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Po ok 7 minutach ubijania dodawać po 1 jajku cały czas mieszając. Mąkę przesiać z cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i kakao.

    Do puszystej masy dodać roztopioną czekoladę. wymieszać do połączenia się składników. Dodać suche składniki w małych ilościach na przemian dolewając po odrobinie mleka. Do ciasta dodać wydrylowane wiśnię, jagody praz posiekaną czekoladę.

    Ciasto wylewamy do keksówki na wysokość 2/3 formy. Piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. C. Po 50 minutach włożyć patyczek i sprawdzić czy jest suchy. Jeżeli jest mokry piec do suchego patyczka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy