Kakaowa pianka

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 50 min

na ciepłe dni jak znalazł .

  • 3 godz. 50 min

Składniki:

  • 1 1/2 margaryny
    3/4 szklanki cukru
    6 łyżeczek kakao
    4 jajka
    1 1/2 szklanki mleka
    5 łyżek żelatyny
    1 galaretka wiśniowa

Kakaowa pianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • galaretka 1. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu ,ostudzić i wylać na spód foremek lub tortownicy o średnicy 20-22 cm.
    Wstawić do lodówki do zastygnięcia
  • Kakaowa piianka 2. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Powoli dodać mleko z rozrobioną żelatyną nadal miksując dodajemy pianę z białek, na koniec dodajemy kakao.
    Gotową masę kakaową wlewamy do foremek z zastygniętą galaretką.

    Chłodzimy w lodówce ok 3 godzin jeśli są to małe foremki , piankę w tortownicy najlepiej zostawić na noc.
    Można podawać z bitą śmietaną .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy