Kakaowe ciasteczka w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło i cukier utrzeć na puch, dodać jajko, ekstrakt, sól i dalej ucierać. Wsypać mąkę przesianą z kakao, utrzeć - powstanie coś na kształt grubej kruszonki. Ciasto zlepić w kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować na grubość ok. 3 mm (ja zawsze robię to między dwoma kawałkami papieru do pieczenia) i foremką wycinać ciasteczka. Gdyby ciasto wydawało się za suche, można dodać odrobinę kwaśnej śmietany, wyrobić i rozwałkować - u mnie nie było takiej potrzeby. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180 stopniach przez 12-15 minut. Czekoladę połamać na kawałeczki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Posmarować nią ostudzone ciasteczka.
Komentarze