Kakaowe ciasteczka w czekoladzie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Przepis znalazłam na stronie mojewypieki.com

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
    1/2 szklanki kakao,
    szczypta soli,
    175 g masła w temperaturze pokojowej,
    niepełna szklanka cukru pudru,
    jajko,
    opcjonalnie 1/5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    1 i 1/2 tabliczki ulubionej czekolady (u mnie mleczna)

Kakaowe ciasteczka w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło i cukier utrzeć na puch, dodać jajko, ekstrakt, sól i dalej ucierać. Wsypać mąkę przesianą z kakao, utrzeć - powstanie coś na kształt grubej kruszonki. Ciasto zlepić w kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować na grubość ok. 3 mm (ja zawsze robię to między dwoma kawałkami papieru do pieczenia) i foremką wycinać ciasteczka. Gdyby ciasto wydawało się za suche, można dodać odrobinę kwaśnej śmietany, wyrobić i rozwałkować - u mnie nie było takiej potrzeby. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180 stopniach przez 12-15 minut. Czekoladę połamać na kawałeczki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Posmarować nią ostudzone ciasteczka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy