Kakaowe ciasto drożdżowe z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na ciasto, zrobić rozczyn z drożdży, 200 ml podgrzanego mleka i 2 łyżek cukru. Pozostawić do wyrośnięcia na 10 minut. W tym czasie roztrzepać jajka z cukrem. Dodać olej, a następnie mąkę pszenną i sól. Wlać rozczyn. Wymieszać łyżką. Dodać kakao, posiekaną mleczną czekoladę. Wyrobić ręką. Odczekać aż urośnie pod przykryciem. Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i wyłożyć na formie.
2.Na kakaową kruszonkę, wszystkie składniki po kolei umieścić w misce. Wyrobić.
3.Na ciasto wyłożyć wydrylowane wiśnie i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 40 minut lub nieco dłużej do tzw. suchego patyczka.
Komentarze