kakaowe ciasto z borówkami amerykańskimi

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

doskonały dodatek do popołudniowej kawy

  • 2 godz.

Składniki:

  • składniki
    8 jaj
    1 szklanka mąki pszennej
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 szklanki cukru
    szczypta soli
    3 łyżki kakao
    duże opakowanie kwaśnej śmietany 18 %
    pół litra kremówki
    2 łyżki cukru pudru
    2 galaretki truskawkowe
    4 galaretki cytrynowe
    pół kilograma borówek amerykańskich

Kakaowe ciasto z borówkami amerykańskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Kiedy białka są ubite stopniowo nie przerywając ubijania, dodajemy 2 szklanki cukru. Ubijamy do czasu aż cukier się rozpuści, następnie nadal ubijając dodajemy po jedym żółtku. Gdy masa jest ubita dodajemy obie mąki, kakao.Wylewamy ciasto na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Pieczemy ok 45 minut w 160 stopniach. Jeszcze gorący biszkopt przekrawamy, na spód wykładamy śmietanę 18%, przykrywamy drugim blatem, studzimy. 2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 1 szklance wody, 4 pozostałe przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy wystudzoną tężejącą galaretkę truskawkową, masę wykładamy na wierzch ciasta. Następnie na wierzch wykładamy borówki i zalewamy tężejącą galaretką cytrynową. Ciasto chłodzimy.

Porady

Do ciasta doskonale nadają się również inne sezonowe owoce np: truskawki, maliny, poziomki

Komentarze

Podobne przepisy