Kakaowe knedle

0 (0 ocen)

  • 40 min

Mają ciekawy wygląd, a jednocześnie doskonale łącza smak kakao ze słodyczą truskawki.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    - 400 g ugotowanych ziemniaków,
    - 350 g mąki,
    - 2 łyżki kakao,
    - Szczypta soli,
    - 2 małe jajka

    - Śmietana i cukier do podania,

    - Truskawki ( świeże lub mrożone)

Kakaowe knedle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Knedle czekające na ugotowanie:) 1. Ziemniaki przeciskamy przez praskę i studzimy. Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dokładamy do niej kakao i razem mieszamy. Następnie dokładamy pozostałe składniki ciasta- ziemniaki, jajka, sól. Całość zagniatamy na jednolite ciasto.

    Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Rozwałkowane dzielimy na kwadraty. Na każdym układamy truskawkę. Sklejamy knedle, formując kuleczki.
    Knedle gotujemy w osolonej wodzie około 5-7 minut. Odcedzamy.
    Podajemy polane śmietaną i posypane cukrem.
  • Kakaowe knedle 2. Smacznego

Porady

Doskonale smakują także polane musem truskawkowym lub roztopionym masłem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy