Kakaowe talarki

0 (0 ocen)

Pyszne kruche ciasteczka na jeden kęs. Bardzo łatwe do zrobienia - bez stolnicy i wałka.

Składniki:

  • 125 g masła
    60 g cukru pudru
    125 g mąki tortowej
    50 g mąki krupczatki
    1 żółtko
    1 czubata łyżka kakao
    pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    cukier puder do posypania

Kakaowe talarki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiewamy mąki z proszkiem, cukier puder, sól i kakao, dokładnie mieszamy. Dodajemy masło i żółtko. Wyrabiamy ciasto, dzielimy je na 2 części i z każdej części formujemy wałek (jak na kopytka) grubości ok. 2,5 cm. Każdy wałek zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.
  • 2. Każdy wałek kroimy ukośnie w plasterki grubości ok. 8-9 mm. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok. 12 minut.
  • 3. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka oprószamy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy