Pyszne kruche ciasteczka na jeden kęs. Bardzo łatwe do zrobienia - bez stolnicy i wałka.
Składniki:
125 g masła
60 g cukru pudru
125 g mąki tortowej
50 g mąki krupczatki
1 żółtko
1 czubata łyżka kakao
pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier puder do posypania
Kakaowe talarki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiewamy mąki z proszkiem, cukier puder, sól i kakao, dokładnie mieszamy. Dodajemy masło i żółtko. Wyrabiamy ciasto, dzielimy je na 2 części i z każdej części formujemy wałek (jak na kopytka) grubości ok. 2,5 cm. Każdy wałek zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.
2.Każdy wałek kroimy ukośnie w plasterki grubości ok. 8-9 mm. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok. 12 minut.
3.Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze