kakaowiec w wersji dla dorosłych

0 (0 ocen)

kakao, krem budyniowy i wiśnie z własnorobionej nalewki wiśniowej- po prostu bomba ;)

Składniki:

  • biszkopt:
    *5 jajek
    *3/4 szklanki cukru
    *1 i 1/2 szklanki mąki
    *2 łyżeczki proszku do pieczenia
    *2 łyżki kakao naturalnego
    *5 łyżek oleju
    *szczypta soli

    masa:
    *2 szklanki mleka
    *3/4 szklanki cukru
    *1 budyń śmietankowy
    *1/2 margaryny
    *olejek śmietankowy

    polewa:
    *1/4 margaryny
    *1/2 szklanki cukru
    *3 łyżki kakao naturalnego
    *2 łyżki wody

    ponadto:
    *2 szklanki wydrylowanych wiśni z nalewki
    *pergamin

Kakaowiec w wersji dla dorosłych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt: Odzielamy białka od żółtek i ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier ciągle miksując dodajemy pojedyńczo żółtka, mąkę, proszek, olej i kakao. Wylewamy masę na wyłożoną pergaminem blachę (13,5x26cm) i pieczemy w temp. 170 stopni przez 35 min. Następnie po upieczeniu studzimy i rozkrajamy na dwie części. Nasanczamy oba blaty mocną herbatą
  • 2. masa: Budyń przygotować według przepisu i odstawić do ostygnięcia następnie dodać margarynę i olejek miksujemy aby powstał nam ładny krem.
  • 3. polewa: wszystkie składniki mieszamy na małym ogniu aż zrobi się nam jednolita polewa bez grudek.
  • 4. na jednym blacie wyłożyć połowę kremu i dokładnie rozprowadzić go. Przykrywamy drugim blatem i wykładamy na niego resztę masy. Na masie układamy ciastno wiśnie i polewamy je czekoladą. Cisto odstawiamy do lodówki do czasu zastygnięcia czekolady.

Porady

Ciasto dla lepszego efektu można nasonczyć nalewką wiśniową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy