Kakaowiec w wersji dla dorosłych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt: Odzielamy białka od żółtek i ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier ciągle miksując dodajemy pojedyńczo żółtka, mąkę, proszek, olej i kakao. Wylewamy masę na wyłożoną pergaminem blachę (13,5x26cm) i pieczemy w temp. 170 stopni przez 35 min. Następnie po upieczeniu studzimy i rozkrajamy na dwie części. Nasanczamy oba blaty mocną herbatą
2.masa: Budyń przygotować według przepisu i odstawić do ostygnięcia następnie dodać margarynę i olejek miksujemy aby powstał nam ładny krem.
3.polewa: wszystkie składniki mieszamy na małym ogniu aż zrobi się nam jednolita polewa bez grudek.
4.na jednym blacie wyłożyć połowę kremu i dokładnie rozprowadzić go. Przykrywamy drugim blatem i wykładamy na niego resztę masy. Na masie układamy ciastno wiśnie i polewamy je czekoladą. Cisto odstawiamy do lodówki do czasu zastygnięcia czekolady.
Porady
Ciasto dla lepszego efektu można nasonczyć nalewką wiśniową.
Komentarze