Kakaowo-morelowe tartaletki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Morele przekrawamy na połowy i wyjmujemy z nich pestki.
Mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy z kakao. Dokładamy margarynę i razem siekamy. Dokładamy pozostałe składniki i energicznie zarabiamy ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na około 0,5 godziny. Gotowe dzielimy na połowę w proporcji 2/3 i 1/3. Większy kawałek ciasta wałkujemy i wyklejamy nim przygotowane foremki.
W wyłożonych foremkach układamy po 3-4 połówki moreli.
Na morele wykładamy łyżkę bakaliowej pianki.
Na piankę ścieramy pozostałe kruche ciasto.
Gotowe babeczki pieczemy około 15-20 minut w 180°C.
Foremki smarujemy wcześniej rozpuszczoną margaryną.
2.Białka ubijamy , dodajemy cukier. Na koniec dodajemy mąkę, wymieszane bakalie wraz z kokosem. Pianę wykładamy na owoce.
Komentarze