Kakaowo-morelowe tartaletki

0 (0 ocen)

Uwielbiam suszone jak i świeże morele. Tartaletki z ich udziałem smakują pysznie.

Składniki:

  • Ciasto:
    • 25 dag mąki pszennej,
    • 1 kopiata łyżka kakao,
    • 15 dag margaryny,
    • 8 dag cukru pudru,
    • 3 żółtka,
    • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 1/5 łyżeczki sody

    • 3 łyżki rozpuszczonej margaryny do wysmarowania foremek

    Dodatkowo:
    • Około 35-40 dag moreli
    Pianka bakaliowa:
    • 3 białka,
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    • 0,5 szklanki cukru,
    • 1 łyżka kokosu,
    • 0,5 łyżki rodzynek,
    • 1 łyżka siekanych orzechów

Kakaowo-morelowe tartaletki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nałożenie moreli 1. Morele przekrawamy na połowy i wyjmujemy z nich pestki.

    Mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy z kakao. Dokładamy margarynę i razem siekamy. Dokładamy pozostałe składniki i energicznie zarabiamy ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na około 0,5 godziny. Gotowe dzielimy na połowę w proporcji 2/3 i 1/3. Większy kawałek ciasta wałkujemy i wyklejamy nim przygotowane foremki.

    W wyłożonych foremkach układamy po 3-4 połówki moreli.
    Na morele wykładamy łyżkę bakaliowej pianki.
    Na piankę ścieramy pozostałe kruche ciasto.
    Gotowe babeczki pieczemy około 15-20 minut w 180°C.

    Foremki smarujemy wcześniej rozpuszczoną margaryną.
  • przed pieczeniem 2. Białka ubijamy , dodajemy cukier. Na koniec dodajemy mąkę, wymieszane bakalie wraz z kokosem. Pianę wykładamy na owoce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy